Όταν τολμάς χάνεις λίγο το βήμα σου
Όταν δεν τολμάς χάνεις τον εαυτό σου..

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Κ.Α.

    
ΕΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Ταχ. Διεύθ.: Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, 104 33, Αθήνα Τηλ.: 210 88 36 918 ■
Web Site: www.eka.org.gr e-mail: eka.press@gmail.com


Αρ. Πρωτ.: 1329                                                               Αθήνα, 27/03/2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει την απόφαση της προσωρινής Διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ως παράνομη. Καταδικάζει τις ενέργειές της να προχωρήσει σε προαγωγές ορισμένων εργαζομένων, υπερβαίνοντας τις εξουσίες που ορίζονται από την δικαστική απόφαση διορισμού της.
Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι του Ε.Ε.Σ. να εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι, το ανθρωπιστικό τους έργο να έχει εξαφανιστεί και το μοναδικό μέλημα της προσωρινής διοίκησης να είναι οι προαγωγές εργαζομένων για την «εύρυθμη» λειτουργία του θυρωρείου, της γραμματείας και του τμήματος προμηθειών.
Ως γνωστόν στις προσωρινές διοικήσεις που ορίζονται με δικαστική απόφαση, επιτρέπεται να ενεργούν τις διαχειριστικές πράξεις με επείγοντα χαρακτήρα για τη λειτουργία του Ε.Ε.Σ., έως ότου εκλεγεί νέο Δ.Σ. από τη Γενική Συνέλευση. Όμως οι προαγωγές δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα και καθίστανται μόνιμες.
Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης της προσωρινής διοίκησης και την καταβολή των δεδουλευμένων στους απλήρωτους συναδέλφους εργαζομένους του Ε.Ε.Σ. και δηλώνουμε την έμπρακτη στήριξή μας σε κάθε μορφή αγώνα των συναδέλφων μας.

Το Δ.Σ.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΕΣ
                                                                             Αθήνα, 24-03-2014


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι του Ε.Ε.Σ,

Με αφορμή την υπ’αριθμ. 996/19-3-2014 απόφαση της προσωρινής διοικήσεως του Κ.Δ.Σ/ΕΕΣ για προαγωγές ορισμένων εργαζομένων, διαμορφώνονται στην παρούσα χρονική συγκυρία εξελίξεις που μας υποχρεώνουν να προβούμε σε διαπιστώσεις- επισημάνσεις, σχετικά με όσα αφορούν εμάς του εργαζόμενους.

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2013, μετά την παραίτηση του αιρετού Κ.Δ.Σ., ελλείψει διοικήσεως έχουν ορισθεί 3 μέχρι σήμερα προσωρινές διοικήσεις: οι 2 με δικαστικές αποφάσεις και η μία με προσωρινή διαταγή. Σκοπός των διοικήσεων αυτών, σύμφωνα με τις παραπάνω αποφάσεις, είναι πρωτίστως η αλλαγή του καταστατικού, κατ’ απαίτηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας, η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου και η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου. Ως είθισται στις προσωρινές διοικήσεις που ορίζονται με δικαστική απόφαση, επιτρέπεται να ενεργούν τις απλές διαχειριστικές πράξεις με επείγοντα χαρακτήρα για τη λειτουργία του σωματείου, μέχρις ότου εκλεγεί από τη γενική συνέλευση νέο διοικητικό συμβούλιο. Τα ανωτέρω ορίζονται και στην αριθμ. 232/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, βάσει της οποίας ορίστηκε η υπάρχουσα προσωρινή διοίκηση και απαγορεύτηκε μεταξύ άλλων και κάθε διάθεση περιουσιακών στοιχείων του Ε.Ε.Σ.

Ως εδώ όλα είναι καλά και θεμιτά, ως προς τα διαπιστωμένα προβλήματα που θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν από την προσωρινή διοίκηση και εντός εξαμήνου να συγκαλέσει γενική συνέλευση προκειμένου να εκλεγεί η νέα διοίκηση (αιρετή), το Κ.Δ.Σ. σύμφωνα με το νέο καταστατικό. Ενώ λοιπόν έχουμε δικαστική απόφαση που προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες και εξουσίες της προσωρινής διοίκησης, με έκπληξη λάβαμε γνώση της υπ’ αριθμ. 996/19-3-2014 απόφασης του Κ.Δ.Σ με την οποία αποφασίστηκε ομόφωνα, ότι για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των διαφόρων Δ/νσεων του Ε.Ε.Σ και προς εξάλειψη αναφυόμενων διοικητικών προβλημάτων, είναι απαραίτητη η προαγωγή ορισμένων υπαλλήλων.
         
Ειλικρινώς δεν περιμέναμε ποτέ ότι μία προσωρινή διοίκηση σωματείου, που οι εξουσίες της προσδιορίζονται με δικαστική απόφαση, θα προχωρούσε σε προαγωγές υπαλλήλων.  Δεν είναι μόνο πρωτοτυπία αλλά και παρατυπία, διότι οι προαγωγές αυτές είναι κατά παράβαση της δικαστικής απόφασης διορισμού της προσωρινής διοίκησης, η οποία δεν χορηγεί τέτοια εξουσία.

Είναι βέβαιο ότι οι προαγωγές αυτές δεν προσομοιάζουν και ούτε είναι απλές διαχειριστικές πράξεις, δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα, και καθίστανται μόνιμες προαγωγές, διότι δεν προκύπτει από την απόφαση ότι έχουν έστω προσωρινό χαρακτήρα ή είναι προσωρινές αναθέσεις καθηκόντων (κατά τον προσωρινό-μεταβατικό χαρακτήρα της διοίκησης), έως την εκλογή νέας διοίκησης, δημιουργώντας έτσι μη αναστρέψιμες και τετελεσμένες καταστάσεις, σε βάρος πάντα των λοιπών εργαζομένων, αλλά και στην διοίκηση που θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες, που θα γίνουν με το νέο καταστατικό του Ε.Ε.Σ, με ότι αυτό συνεπάγεται (π.χ. θα ανατρέπονται με δικαστικές αποφάσεις).
         
Ακόμα όμως και όσο καλόπιστα θεωρήσει κάποιος, ότι οι προαγωγές αυτές την παρούσα στιγμή, μπορούν να αποτελούν «απλές» - «απλούστατες» πράξεις που έχουν και κατεπείγοντα χαρακτήρα (!) και να αφορούν την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των Δ/νσεων του ΕΕΣ, προκύπτουν τα εξής θέματα-ερωτήματα, όπως ποιο είναι καταρχήν το κατεπείγον, με ποια διαδικασία και κριτήρια έλαβαν χώρα αυτές οι προαγωγές, γιατί δεν κλήθηκαν σε αξιολόγηση όλοι οι υπάλληλοι και τέλος πότε πρόλαβε η, λιγότερο ενός μηνός σε θητεία, προσωρινή διοίκηση να διαπιστώσει τέτοια προβλήματα και να διαγνώσει την ανάγκη για προαγωγές;
Η απόφαση αυτή (υπ’αριθμ. 996/19-3-2014) δεν στηρίζεται και δεν μνημονεύει καμία εισήγηση διοικητικών (αρμοδίων) παραγόντων, παρά μόνο του Γεν. Γραμματέα της προσωρινής διοίκησης και ελήφθη με διαδικασίες στερούμενης νομιμότητας.

Είναι αδύνατον μία προσωρινή διοίκηση, σε μερικές μόνο ημέρες, να διαπιστώσει έλλειψη εύρυθμης και αποδοτικής λειτουργίας. Η ενέργεια - διαπίστωση αυτή, βάλλει ευθέως κατά του συνόλου των εργαζομένων και δη των εργαζομένων στα οικεία τμήματα-διευθύνσεις και είναι όχι μόνο άδικο αλλά και προκλητικό να επιρρίπτονται τέτοιες ευθύνες (έλλειψη απόδοσης) στους απλήρωτους συναδέλφους εργαζόμενους. Ακόμα πιο προκλητικό και επικίνδυνο είναι οι ότι προαχθέντες, που  αποδέχθηκαν τις θέσεις, προφανώς ασπάζονται με την ενέργεια τους αυτή και τις απόψεις της προσωρινής διοίκησης. Μήπως μερικοί εξ αυτών, προ ολίγων ημερών, δεν διαμαρτύρονταν και με αναφορές τους ισχυρίζονταν ότι η προσωρινή διοίκηση δεν έχει δικαίωμα ούτε μετακίνηση να κάνει και ότι είναι παράνομη μια τέτοια απόφαση ήτοι (βλ. υπ.αρ 301/3.02.2014 – έγγραφο ΕΕΣ);
‘’(…) Δεδομένης συνεπώς της οριοθέτησης των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της νυν προσωρινής διοίκησης αποκλειστικώς και μόνο στις «βασικές» εξουσίες της αντιμετώπισης επειγουσών υποθέσεων και μέριμνας διεξαγωγής αρχαιρεσιών εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της η ανακατανομή προσωπικού του ΕΕΣ…’’
Μήπως μερικοί εξ αυτών δεν ασπάζονταν τη θέση αυτή που είχε διατυπωθεί και προπαγάνδιζαν για αυτό; Μήπως μερικοί εξ αυτών ήταν προτεινόμενοι για μέλη της προσωρινής διοίκησης και είχαν διορισθεί από το δικαστήριο; Μήπως μερικοί εξ αυτών δεν εργάζονται επί σειρά ετών στις ίδιες δ/νσεις, όπου υπάρχει η μη αποδοτική λειτουργία; Πώς λοιπόν επιλέγονται οι ίδιοι να προΐστανται για τη μη αποδοτική και εύρυθμη λειτουργία του τμήματός τους;
Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν, οι προαγωγές ελάμβαναν χώρα, χωρίς διαδικασίες αξιολόγησης και αξιοκρατικά κριτήρια. Έτσι και τώρα. Δυστυχώς κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Και μπορεί αυτή να είναι μία συνήθης πρακτική διοικήσεων -ακόμα και των προσωρινών-, όμως δεν μπορεί να είναι πλέον αποδεκτό για τους εργαζόμενους, και ιδιαιτέρως για τους εργαζόμενους του Ε.Ε.Σ, μετά από τόσα δεινά που έχουμε περάσει και συνεχίζουμε να περνάμε, να δεχόμαστε να επαναλαμβάνονται πρακτικές διοικήσεων του παρελθόντος, δίχως αξιοκρατικά κριτήρια και νόμιμες διαδικασίες και ακολούθως να ευθυνόμαστε και πάλι εμείς οι εργαζόμενοι γι΄ αυτό.                

Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι του Ε.Ε.Σ. να εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι, το ανθρωπιστικό μας έργο να έχει εξαφανιστεί και το μέλημα – πρόβλημα  με επείγοντα χαρακτήρα για την προσωρινή διοίκηση στον Ε.Ε.Σ., να είναι οι προαγωγές για την εύρυθμη και αποδοτική του λειτουργία του θυρωρείου (!) , της γραμματείας τους και των προμηθειών, από τους ήδη, σε αυτά, εργαζόμενους. Δεν είναι δυνατόν να είναι κατεπείγουσα διαχειριστική πράξη η προαγωγή υπαλλήλων και να μην είναι υπερ-επείγον, η εξεύρεση πόρων για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
       
Συνάδελφοι, οι πρακτικές αυτές κατατείνουν στο να επιρριφθούν οι ευθύνες για την κακή διοικητική και οικονομική κατάσταση του Ε.Ε.Σ. στους εργαζόμενους, ΣΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
Καταγγέλλουμε τις ενέργειες αυτές και την απόφαση της προσωρινής διοίκησης ως παράνομη, υπερβαίνουσα τις εξουσίες που ορίζονται από την δικαστική απόφαση διορισμού της. Ζητάμε την άμεση ανάκλησή της και καλούμε λοιπόν τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν ανάλογες θέσεις υπό καθεστώς προσωρινών διοικήσεων.
Το Δ.Σ.

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΕΣ
                                                                5-03-2014



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ




Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,


Σήμερα Τετάρτη 5 Μαρτίου ο Σύλλογος μας συναντήθηκε στο γραφείο του Προέδρου του Ε.Ε.Σ κου Κωσταρά Γρηγόρη με τον ίδιο κ τους κ.κ  Σεφεριάδη Σεραφείμ-Αντιπρόεδρο του Ε.Ε.Σ, Φαραντάτο Χρήστο-Γενικό Γραμματέα Ε.Ε.Σ και  Βλάχου-Οικονομοπούλου Ντίνα.

Ο κ. Πρόεδρος μας ανακοίνωσε επίσημα την έγκριση της έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης, ύψους 5.700.000€, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του ιδίου με τον υπουργό υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία υμών.








Το Δ.Σ