Όταν τολμάς χάνεις λίγο το βήμα σου
Όταν δεν τολμάς χάνεις τον εαυτό σου..

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΣΤΑΥΡΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΛΑΒΑΜΕ)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ- ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΕΣ
Εμείς οι εθελοντές και οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δηλώνουμε ότι είμαστε μαζί, ενωμένοι στον κοινό ερυθροσταυρικό σκοπό και τους στόχους του.
Τις τελευταίες μέρες, μετά από την ανακοίνωση της απόφασης αναστολής από την ΔΟΕΣ, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σειράς από ενέργειες και δηλώσεις που πιστεύουμε πως δεν θα βοηθήσουν προς την επίλυση του προβλήματος αλλά θα το βαθύνουν ακόμα περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες έχουν υπάρξει ανακοινώσεις και τοποθετήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες διακηρύσσεται, πως κατά την επόμενη γενική συνέλευση μελών του Ε.Ε.Σ., θα γίνει αυτόματα, μαζική εγγραφή όλων των εθελοντών του ΕΕΣ, σαν μέλη, για να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με το νέο καταστατικό.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια τέτοια ενέργεια, πέραν της προχειρότητας που τη διακρίνει,, είναι πολύ προβληματική και θα διακιδυνεύσει την κανονικότητα της διαδικασίας, τους οποίους και θα σας εξηγήσουμε παρακάτω:
·         Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη στο καταστατικό του ΕΕΣ. Σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό κάθε νεοεγγραφέν μέλος αποκτά πλήρη ιδιότητα μέλους μετά την πάροδο 2 ετών. Η επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής, που δεν περιγράφεται στο καταστατικό, μπορεί να προκαλέσει δικαστικές διενέξεις σχετικά με την εγκυρότητα ψήφισης νέου καταστατικού με ότι αυτό συνεπάγεται.
·         Δεν υπάρχει ενοποιημένο μητρώο εθελοντών στον ΕΕΣ. Οι διάφορες Υπηρεσίες και Τομείς του ΕΕΣ, έχουν το δικό τους ξεχωριστό μητρώο εθελοντών. Το δικαίωμα να εγγραφείς σαν ενεργός εθελοντής σε αυτά τα μητρώα εξαρτάται από διαφορετικούς κανόνες κάθε φορά. Για παράδειγμα, στον Τομέα Νοσηλευτικής οι εθελοντές παραμένουν εγγεγραμμένοι σαν ενεργοί με 40 ώρες ετήσιας υπηρεσίας ενώ στον Τομέα Σαμαρειτών με 150. Προκαλείται με τον τρόπο αυτό μια μεγάλη ανισότητα προς την απόκτηση ιδιότητας μέλους του ΕΕΣ. Επιπλέον, δεν έχει γίνει ποτέ εκκαθάριση των μητρωών για να διαγραφούν οι δόκιμοι εθελοντές που δεν ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους με επιτυχία ή δεν είναι ενεργοί εδώ και πολλά χρόνια.
·         Θα δημιουργηθεί επιπλέον και άλλη ανισότητα ανάμεσα στα νέα μέλη του ΕΕΣ καθώς τα μέλη που θα εγγραφούν μαζικά κατά τη παραπάνω πρόταση, θα έχουν δωρεάν εγγραφή ενώ τα υπόλοιπα μέλη είτε έχουν είτε θα θα πρέπει να πλήρωσουν ώστε να έχουν δικαιώματα μέλους. Αυτό δημιουργεί προβλήματα και στη μελλοντική εγγραφή νέων μελών καθώς οποιοσδήποτε θέλει να γίνει μέλος θα επιλέγει απλά να εγγραφεί σαν εθελοντής, αποκτώντας και δωρεάν εγγραφή και πρόσβαση. Μελλοντικά υπάρχει το ρίσκο ο ΕΕΣ να μην λαμβάνει καθόλου έσοδο από τις εγγραφές και μόνο των νέων μελών.
·         Θα δημιουργήσει ( η πρόταση αυτή) πρόβλημα στην εισροή εθελοντών προς Τομείς που έχουν υψηλότερο όριο συμμετοχής και άρα πιο δύσκολη απόκτηση της ιδιότητας του μέλους εθελοντών, σε αντίθεση με άλλους Τομείς.
·         Στην παρούσα εύθραυστη κατάσταση του εθνικού συλλόγου, μια τέτοια ενέργεια - κίνηση θα αποπροσανατολίσει τα μέλη του ΕΕΣ, από την πολύ σημαντική διαδικασία λήψης αποφάσεων στην οποία πρέπει να συμμετάσχουν και θα τους ωθήσει να ξοδέψουν πολύτιμο χρόνο στο να συζητήσουν ένα θέμα / πρόταση και να λάβουν απόφαση, το οποίο αφενός δεν είναι της παρούσας στιγμής και σε κάθε περίπτωση, θα λυθεί ούτως ή άλλως με το νέο κατασταστικό. Στη χειρότερη περίπτωση δε, αυτή η πολύ πρόχειρα σχεδιασμένη και προγραμματισμένη κίνηση, θα δημιουργήσει αντιπαράθεση και διαχωρισμό ανάμεσα στα μέλη της συνέλευσης και θα σταματήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.
Η θέση μας, με την οποία πιστεύουμε πως συμφωνείτε όλοι, είναι πως οι εθελοντές πρέπει να είναι μέλη του ΕΕΣ και να έχουν και εκείνοι λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Πριν φτάσουμε σε αυτό το βήμα όμως, πρέπει να έχουν προηγηθεί άλλα.
Πιστεύουμε σε ένα ενοποιημένο σύστημα εισδοχής εθελοντών, είτε κατά τα οριζόμενα στο νέο καταστατικό που θα ισχύει για όλα τα νέα μέλη είτε κεντρικά διαχειριζόμενο από τον Ε.Ε.Σ., με ένα και μόνο μητρώο εθελοντών, με διακριτά και κοινά στάδια εκπαίδευσης (βασική εκπαίδευση και εκπαίδευση ειδικοτήτων για παράδειγμα), με ενοποιημένη συμμετοχή και πρότυπα αξιολόγησης για όλους τους υποψήφιους εθελοντές και τους ίδιους κανόνες για τη διατήρηση της ενεργού ιδιότητας εθελοντή. Μόνο τότε θα επιτυγχάνεται η απόκτηση ιδιότητας μέλους του ΕΕΣ σε μια δίκαιη βάση από όλους τους εθελοντές. Κυριότερα όμως θα εξαλειφθεί  κάθε κατακερματισμός της εθελοντικής δραστηριότητας και κάθε αντιπαλότητα ανάμεσα στις υπηρεσίες και τους τομείς του ΕΕΣ, καθώς και ανάμεσα στους εργαζομένους, και θα βοηθήσει προς την επίτευξη μιας ενιαίας ερυθροσταυρικής παρέμβασης, όπως έχει σχεδιαστεί άλλωστε και στο νέο μηχανισμό Διαχείρισης Καταστροφών που εισήχθη πρόσφατα στον εθνικό μας σύλλογο.
Η μαζική εγγραφή μελών στον ΕΕΣ, κάθε ονόματος που βρίσκεται σε ένα κατάλογο αμφιβόλου εγκυρότητας είναι πρόχειρη, ανώριμη, δημιουργώντας προβλήματα και χωρίς να λύνει κανένα άλλο πρόβλημα που σήμερα βιώνουμε, αλλά και θα προκαλέσει αναταραχή, ανισότητα και πιθανότατα εμπόδια και καθυστερήσεις, ως προς τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.
Ο στόχος όλων μας είναι μια ομαλή μετάβαση του ΕΕΣ, μέσα και από την ανανέωση του καταστατικού του, την εγγραφή νέων μελών και τη διενέργεια νέων εκλογών χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, ώστε την επόμενη μέρα να έχουν πρόσβαση και να γίνουν μέλη του ΕΕΣ, όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας τους οποίους και έχουμε ανάγκη, η οποία θα αποτελέσει το έναυσμα για την εκ νέου εξάπλωση του ερυθροσταυρικού πνεύματος, της συνεργασίας και της ενότητας, από όλους όσους συμμετέχουν στο Κίνημα, από οποιοδήποτε πόστο και αν έχουν μέσα σε αυτό.
Γι΄αυτό για όλους εμάς, η πλούσια εθελοντική προσφορά δεν εξαντλείται ούτε επικεντρώνεται μέσα σε ένα μόνο είδος εθελοντικής δράσης αλλά αντιθέτως βρίσκει την εξαιρετική της σημασία μέσα από τον πλουραλισμό της συνεισφοράς όλων των ειδών εθελοντή (Νοσηλευτικής, Σαμαρείτη, Πρόνοιας, Αναζητήσεων, Νεότητας κτλ). Η συνεισφορά αυτή έρχεται να συμπληρώσει και να ενδυναμώσει το ήδη υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό του ΕΕΣ, και την πολυετή εμπειρία του, μέσω μιας αρμονικής και αμφίδρομης σχέση που την χαρακτηρίζει η κοινή αγάπη προς τον πάσχοντα και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακούφισή του. Όλα τα παραπάνω είναι κοινό βίωμα κάθε εθελοντή και εργαζόμενου του ΕΕΣ, που έχουν επιχειρήσει στο ανθρωπιστικό πεδίο του ΕΕΣ διαχρονικά. Θεωρούμε την ενότητά μας αυτή τη μεγαλύτερη μας δύναμη την οποία και θα διαφυλάξουμε απέναντι σε κάθε άλλη δήλωση διαχωρισμού και διάκρισης ανάμεσα σε εθελοντές ή εργαζόμενους/υπαλλήλους που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Καλούμε δε κάθε εθελοντή και κάθε υπάλληλο να συμπλεύσει με αυτή μας την κίνηση και να ενώσει τη φωνή του με τη δική μας.   
Μοιραζόμαστε τις θέσεις αυτές και τους προβληματισμούς μας, πάνω σε αυτό το θέμα που ανέκυψε, με την ελπίδα πως όλοι θα συνεισφέρουμε  να διατηρηθεί η ισορροπία και η ορμή της διαδικασίας αλλαγής εντός του Ε.Ε.Σ. χωρίς καμία ενέργεια που θα εμπλέξει τον εθνικό σύλλογο σε μια σειρά από δικαστικές ή άλλες διαμάχες και θα επιτείνει την καθυστέρηση.
Τέλος, θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το βήμα για σας εκφράσουμε την πλήρη αφοσίωσή μας στις οδηγίες του Κινήματος, όπως αυτές παρουσιάζονται μέσω της Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, και να επιβεβαιώσουμε πως όλοι μας είμαστε δεσμευμένοι στη συνεργασία μαζί σας με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού ώστε να ανανεωθεί ο ΕΕΣ και να γίνει και πάλι άξιο μέλος της Ερυθροσταυρικής οικογένειας.
Με σεβασμό 

Δεν υπάρχουν σχόλια: