Όταν τολμάς χάνεις λίγο το βήμα σου
Όταν δεν τολμάς χάνεις τον εαυτό σου..

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΙΕΘΝΗ ΟΜΟΣΜΠΟΝΔΙΑ ΕΣ/ΕΗ

         Αθήνα, Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
                                                                                     
                                                                                                  

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μετά από 134 έτη συνεχούς παρουσίας δίπλα στον άνθρωπο, δρώντας πάντα ως αρωγός της Πολιτείας σε όλες τις δυσμενείς συνθήκες που βίωσε η χώρας μας στη διάρκεια της ιστορίας της, αλλά κυρίως ως μέλος της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής οργάνωσης παγκοσμίως, δυστυχώς βρίσκεται σήμερα στο χείλος της κατάρρευσής του. Η απαράμιλλη αδιαφορία, ανεπάρκεια και οι κακές διαχειριστικές πολιτικές, που επέδειξαν ο Πρόεδρος και όλα τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, συνεισέφεραν σε αυτό το κρίσιμο στάδιο που έχει υπεισέρθει ο Οργανισμός προσφάτως. Επιπροσθέτως, η οικονομική κρίση την οποία η Ελλάδα αντιμετωπίζει, έχει δυσκολέψει περισσότερο τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να ξεπεράσει οποιαδήποτε εμπόδια τυχόν του παρουσιάζονται.
Επί τρία χρόνια τώρα και κυρίως κατά το τελευταίο έτος, το 2011, η χωρίς προηγούμενο αδυναμία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις έγινε πιο εμφανής από ποτέ. Οι μισθοί των υπαλλήλων του Ε.Ε.Σ δεν καταβάλλονται τακτικά. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι για 5 μήνες, ενώ -παράλληλα με την απουσία της Διοίκησης - μία ακόμη δυσκολία παρουσιάστηκε: η αδυναμία εκταμίευσης μέρους της επιχορήγησης από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  Επί του παρόντος, όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι αντιμετωπίζοντας μία προοπτική -βάσει στοιχείων των Οικονομικών μας Υπηρεσιών – να παραμείνουν επίσης απλήρωτοι και τους επόμενους 4 με 5 μήνες.
Εν τω μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ε.Ε.Σ εξήντλησε όλες τις απαραίτητες ενέργειες στις οποίες έπρεπε να προβεί, με συνεχείς παρεμβάσεις σε αρμόδια Υπουργεία, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ακόμη και τη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς καμία ενεργή συμμετοχή από μέρους του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Σ σε αυτές του τις προσπάθειες. Και ενώ το προαναφερθέν ζήτημα του Υπουργείου λύθηκε, από την άλλη, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα παράλληλα με την αβεβαιότητα για το μέλλον το Ε.Ε.Σ, εκκρεμούν. Ωστόσο, αποτελεί άξιο θαυμασμού το γεγονός, ότι παρόλη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση την οποία ο Οργανισμός μας βιώνει, οι υπάλληλοι του Ε.Ε.Σ έχοντας σεβασμό στις ανθρωπιστικές Αρχές του Κινήματος και στην ιδιαίτερη φύση και χαρακτηριστικά του Οργανισμού που υπηρετούν, προσπαθούν καθημερινά, με κάθε ίχνος δύναμης που τους έχει απομείνει, να μην διακόψουν –ούτε στο ελάχιστο- την παροχή υπηρεσιών στους συμπολίτες τους.     
Επιπροσθέτως, ενώ κατά περιόδους αρκετές επιτροπές έχουν συσταθεί  με εντολή της Διοίκησης, με σκοπό να συντάξουν προτάσεις βιωσιμότητας του Οργανισμού, αυτές οι προτάσεις ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Ωστόσο, προσφάτως, συστάθηκε ακόμη μία επιτροπή για αυτό το σκοπό, αποτελούμενη από μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Σ και η οποία συνέταξε ένα πλάνο δράσης βιωσιμότητας του με ισχύ έως και το 2016. Σε αυτό το πλάνο αναφέρονται κυρίως στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του Ε.Ε.Σ μέσω: (α) της ανάπτυξης της δυναμικής αυτού, (β) των δράσεών του και της προβολής αυτών στο ευρύ κοινό, και (γ)  την τροποποίηση του καταστατικού του Ε.Ε.Σ, βάσει του οποίου θα διευκολυνθεί τη λειτουργία του και θα μειωθεί το κόστος των περιφερειακών του τμημάτων. Όλοι βρισκόμαστε εν αναμονή της εν λόγω απόφασης για τα υπό κρίση θέματα, ανησυχούμε όμως αρκετά, διότι θεωρούμε ότι το προαναφερθέν πλάνο δεν θα έχει θετική έγκριση, εφόσον αρκετές από τις προτεινόμενες αλλαγές / προτάσεις θα θίξουν την ήδη υπάρχουσα πολιτική που ακολουθείται από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ, μία πολιτική πραγματικά πολύ βολική για αυτούς.
Γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει πλέον καιρός και πρέπει να δράσουμε άμεσα, έτσι ώστε ο Ε.Ε.Σ να σωθεί!
Συνεπώς θεωρούμε πως οι άμεσες ενέργειές σας είναι εξαιρετικά σημαντικές, έτσι ώστε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ να αποφασίσει για την τροποποίηση του καταστατικού παράλληλα με τη σύνταξη ενός εσωτερικού κανονισμού που θα οδηγήσει σε άμεση έγκριση και υλοποίηση πλάνου βιωσιμότητας του Οργανισμού.
Δυστυχώς αν δεν ληφθούν μέτρα εγκαίρως, είναι θέμα μηνών ο Ε.Ε.Σ να καταρρεύσει οριστικά. Διαφορετικά, πολλοί συνάδελφοί μας θα κινδυνεύσουν να χάσουν την εργασία τους και θα υπάρξει απότομη διακοπή του ανθρωπιστικού έργου και των υπηρεσιών που παρέχει ο Οργανισμός μας στους Έλληνες πολίτες και το Ελληνικό Κράτος.

 Μετά τιμής,

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Δεν υπάρχουν σχόλια: